filippaaronsson!

wifey!

Ingredienser

 4
 
handle

 

  • 2 schalottenlökar
  • 4 persiljekvistar
  • 1 l hönsbuljong (tärning + vatten)
  • 2 dl torrt vitt vin alt. matlagningsvin
  • 600 g djupfrysta gröna ärter
  • 1 dl lättcrème fraiche

Så här gör du

  1. Ansa och skär lök i bitar. Koka dem i buljongen med persiljekvistarna och vinet i 30 minuter.
  2. Sila och häll tillbaka. Koka ärterna i 5 minuter.
  3. Sila och kör dem i mixer tillsammans med lite av buljongen. Häll i resten av buljongen.
  4. Koka upp soppan och vispa i crème fraiche. Krydda och smaka av med salt och vitpeppar.
Tips

För att lyxa till det kan man toppa soppan med en liten klick vispad grädde och en skvätt champagne.

 

 

 


50 gram jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk socker
0,5 dl olivolja
8 dl lantbrödsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk och vatten till 37 grader och lös upp jästen i den. 
2. Tillsätt salt, socker, olja, lantvetemjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. 
3. Jäs övertäckt med bakduk i ca 40 minuter. 
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma den till 2 runda bröd. Pudra över lite mjöl. Skär några snitt med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda längst ner i ugnen ca 30-35 minuter. Spraya med ca. 10 minuter mellanrum under gräddningen. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Igår var jag such an wifey! Gjorde middag till familjen och bakade bröd. 

Ärtsoppan kommer alla tro att "fyfan vad äckligt" min bror är det mest typiska barnet när de gäller sånt... Igår när han kom hem så sa han så, då bad jag han smaka "fyfan, det här var ju hur gott som helst" svarade han då,... jag lovar att det verkligen smakar grymt!

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas